Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

EHB BLOG

Cikkek

A megbocsátás rózsakertje (1)

2019.06.01

| Menüpont: EHB BLOG

19.jpgFérjuram és én nagyon különbözőek vagyunk. Ő egy nyugodt, higgadt és békés ember; én egy izgága, temperamentumos, harcos típus vagyok. Ő az egész világgal képes jóban lenni, mert sohasem ítélkezik az emberek felett. Nekem mindenkiről van véleményem, és csak kevés ember társaságát vagyok képes élvezettel elviselni. Ugyanakkor ő nem valami jó emberismerő, míg én úgy átlátok az embereken, akár a pucolt üvegen. Ő senkire sem képes haragudni és bármit képes megbocsátani, még a legdurvább, legotrombább bántásokat is, míg én évtizedekre visszamenőleg emlékszem minden apró mozzanatára annak, ahogy a lelkivilágomba belegyalogoltak. Ezért számomra a megbocsátás – évtizedeken át, még keresztényként is – szinte lehetetlen küldetésnek számított...

 

A megbocsátás rózsakertje (2)

2019.06.18

| Menüpont: EHB BLOG

sophia2.jpgNéhány dolgot tudnotok kell rólam, hogy a maga teljességében érthessétek meg annak a fantasztikumát, ahogy Isten engem a megbocsátás keskeny ösvényén olyan nagy körültekintéssel végigvezetett. Mert a Szent Szellem zseniális pszichológ: Nála jobban senki sem képes a defektjeink befoltozására! Mivel pontosan ismeri a szívünk és lelkünk működését, így képes minden olyan esetben tökéletesen személyre szabott terápiát alkalmazni, mikor erre az életünkben szükség mutatkozik. Az Úr tehát úgy vezetett ki engem a saját magam köré buherált lepusztult viskómból, ahogy arra egyetlen földi terapeuta sem lett volna képes!

 

A megbocsátás rózsakertje (3)

2019.07.07

| Menüpont: EHB BLOG

rose-couple.jpegEmberi természet szempontjából tehát a férjem és én a két végletet testesítjük meg a megbocsátás dicsőséges küldetésében. Mivel az uram számára a sérelmek elengedése egy gördülékeny folyamat, ezért ő egy nyitott és szívélyes ember, aki könnyedén forgolódik társaságban is. Én azonban – mivel nehezen és sokára tudok csak megbocsátani – a formálódó emberi kapcsolataimban eleinte kimért, sőt alkalmanként elutasító vagyok, aki nem szívesen kezdeményez felületes diskurzusokat csupán a közösségápolás kedvéért.

Erre a problémámra nyújtott tehát szokatlan megoldást az Úr által inspirált és azóta is szeretettel ápolgatott rózsakertem. Ezáltal sikerült ugyanis kigyomlálnom magamból – a megbocsátás rózsáinak gyomlálása közben – azokat a mélyen gyökerező fájdalmas sebeket, amiktől saját képességeim szerint talán egy élet is kevés lett volna megszabadulnom. Most azonban őszintén mondhatom: végre kijutottam a fényre! Mióta a megbocsátás rózsáit elültettem, az emberi kapcsolataim építésében, a testvéreimmel való közösségteremtés küldetésében is sokkal jobb tanítványává váltam az Úrnak...

 

Az utolsó interjú C.S.Lewisszal

2020.11.10

| Menüpont: EHB BLOG

cs-lewis.jpg"Wirt: Lewis professzor, ha lenne egy fiatal barátja, aki keresztény témákról szeretne írni, mit tanácsolna neki, hogyan készüljön fel a feladatra?
Lewis: Azt mondanám, hogy ha valaki a kémiáról akar írni, kémiát tanul. Ugyanez igaz a kereszténységre is. De magáról a mesterségről szólva, nem tudom, hogyan adjak valakinek tanácsot az írással kapcsolatban, hiszen az tehetség és érdeklődés kérdése. Úgy hiszem, hogy azon ember válhat igazi íróvá, akit nagyon erősen megérint a dolog. Az írás olyan, mint a vágy, vagy a vakarózás, amikor viszketünk. Egy nagyon erős impulzus eredményeként jön létre, és ha ránk tör, akkor utat kell engednünk neki."

 

Vikingek - sorozatkritika

2020.11.11

| Menüpont: EHB BLOG

image_20170802_071018_42229.jpgHosszú és fájdalmas szülés volt, de valahára a végére értem. Mondhatom, megszenvedtem ezt az időszakot! Mégis, hősiesen kitartottam, hogy saját szememmel győződjek meg róla, kikkel is állunk szemben. Vegyük tehát sorra, milyen veszedelmekkel kell farkasszemet néznie napjainkban a valódi hittel élő keresztény embereknek, mert ez a sorozat – az eddig elkészült összes évadában – talán mindet előrevetíti számunkra. És mindenkit figyelmeztetek: ne legyenek illúziói!

 

Az én hercegem, fehér lovon

2020.11.15

| Menüpont: EHB BLOG

me.jpgAmikor az életünket átadjuk Jézus Krisztusnak, Ő azonnal munkába kezd bennünk; ezt minden frissen megtért hívő ember kétség nélkül megtapasztalja.

 

Én a megtérésem dátumaként 1993-at szoktam megjelölni, mert innentől volt a hívő életem egy elkötelezett, valódi keresztény élet. Valójában azonban három évvel korábban, 1990-ben adtam át az életemet Jézus Krisztusnak, a középiskolás éveim alatt. Akkor az egyik osztálytársam hívott el a gyülekezetbe, ahová a mai napig is járok. Nagyon furcsa és ijesztő volt számomra akkor ez az élmény, főleg a templomok szakrális légköre után, ez azonban nem tudott engem visszatartani attól, hogy az első megtérésre felhíváskor kisétáljak a pulpitus elé. Tiszta feketébe voltam öltözve, és egy saját kezűleg horgolt miniszoknyát viseltem, amiben – bár senki nem tette szóvá, én mégis – rendkívül kényelmetlenül éreztem magam. Ezért a hatalmas, hosszú, fekete télikabátomban ültem végig az istentiszteletet, és abban is mentem ki a megtérő imára...

 

PADDINGTON, A CSIRKE TARKA PULÓVERBEN

2020.11.20

| Menüpont: EHB BLOG

46492585_249961722367607_634240105522921472_n.jpgAmikor tíz évvel ezelőtt végleg magunk mögött hagytuk a nagyvárost, hogy egy békés, az élő természet uralma alatt virágzó édenben éljünk, sok minden megváltozott az életünkben. Felelősséget kellett vállalnunk új dolgokért, tárgyakért, de leginkább élőlényekért. Nem egy puccos, portaszolgálattal hivalkodó kertvárosban kerestünk magunknak menedéket, hanem egy emberek által szórványosan látogatott, érintetlen vidéken. A körülöttünk kiparcellázott telkek tulajdonosai leginkább csak hétvégéken tiszteltek meg minket a jelenlétükkel, főleg azért, hogy a füvet lekaszálják, vagy kertészkedjenek egy keveset. A mi házunk egy nagyobbacska domb tetejére épült, melynek lankáján húzódó földünk vége már jócskán lejtősnek adódott, ám észak-keleti tájolása miatt nem igazán volt alkalmas kertészeti művelésre. Szőlőt tehát nem telepíthettünk rá, esetleg teraszolásban, és igénytelen cserjékkel való beültetésben gondolkodhattunk, ami – lássuk be – egy majd kétszáz négyzetméteres területen azért pazarlásnak számít. Mivel sokáig nem tudtuk eldönteni, mihez is kezdjünk vele, így – a szomszédokhoz hasonlóan – mi is csak a füvet nyírtuk rajta bosszankodva, hiszen ennyivel is kevesebb hasznosítható földterület állt rendelkezésünkre. Aztán egy szép napon beütött nálunk a heuréka: tartsunk rajta tyúkokat!

 

Prófétikus wc-deszkák

2020.11.28

| Menüpont: EHB BLOG

vilagitotorony.jpgErősen gondolkodtam, megírjam-e ezt a történetet. Végül úgy döntöttem: bevállalom! A sztori tanulsága igen szimpla, de annál üdítőbb: egy hívő ember bármiből képes lehet tanulni.

 

Az úgy esett, hogy a családunk évek óta használt, remekbe szabott WC-deszkája tönkrement. Gyönyörű, napraforgós rétet ábrázolt, zöld-sárga csodás mesevilággal, aminek látványa már a kényszerű panelévek alatt is egy szebb jövő reménységével hatotta át a szívünket. A WC-deszka üzenetét csak egy bolond nem értette volna meg: „Nekünk is lesz egyszer kertes otthonunk!”. Aztán teltek az évek, és a WC-deszka által közvetített prófécia beteljesedett: Isten megáldott minket a tökéletes hellyel, ahol igazi otthont építhettünk magunknak. Az Istentől rendelt utunk egy erdős-dombos vidékre vezetett, ahol a napraforgós rétek világa karnyújtásnyi közelségben zümmögött. Gyönyörű kilátás, idilli környezet, pontosan olyan, amilyenre egész életünkben vágytunk! A napraforgós WC-deszka természetesen ide is átköltözött velünk, de bármennyire ragaszkodtunk is hozzá, az évek során betöltötte küldetését, így ideje lejárt, mennie kellett...

 

Télköszöntő ceremóniánk

2020.12.03

| Menüpont: EHB BLOG

1.jpgHa a nyár végleg elköszön, és az ősz tarka szárnyain feltartóztathatatlanul beszállingózik az életünkbe, bizony egyre hidegebbre fordul az időjárás, így napközben is be kell gyújtanunk a kandallóba. Amikor ideköltöztünk a főváros peremére, nő létemre bizony nekem is meg kellett tanulnom a hogyanját ennek a fontos tevékenységnek, hiszen a férfiak nem lehettek mindig kéznél a kedvemért. Ha nem tudom egyedül megoldani a tűzcsiholást, akár estig is ülhetek takarókba bugyolálva, a lassan dermedő házban, forró teával a kezemben (volt ilyen). Nálunk ugyanis nincs gázfűtés, csak a jó öreg fára számíthatunk a csikorgó napokon...

 

Mikulásos sztori

2020.12.06

| Menüpont: EHB BLOG

1.jpg12 éves nagyfiam a minap – nagy ijedtségére – az alábbi írást olvasta a padlásunk valamelyik zugából előkotort Hahota magazinban:

 

"Kedves Gyerekek! Az idén nem látogatlak meg benneteket. Nem mászom be a kéményen keresztül. Nem is bujkálok nehogy észrevegyetek, mikor a koszos és büdös csizmátokba belerejtem azokat a finom és drága csokikat. Nem kérdezem meg, hogy jók voltatok-e, meg hogy mi a kedvenc versetek (vakarcsok, nem is tudjátok, hogy mi az a vers). Nem próbálok a hitelesség kedvéért olyan sztorikkal előhozakodni, amiket harapófogóval szedtem ki a szüleitekből. Nem, nem és nem; öreg vagyok már bohócnak! Ne hebegjetek, habogjatok, hogy kikeféltétek a csizmátokat, meg hogy milyen nagyon vártatok, meg hogy egyáltalán nem direkt löktétek le az idős nénit a troliról..."

 

Kortárs zsarolók

2020.12.09

| Menüpont: EHB BLOG

hack.jpgMa megzsaroltak. Kaptam egy e-mailt, amiben azzal fenyegetnek, hogy kiraknak rólam egy inkrimináló videót a netre. Elküldik az összes ismerősömnek, barátomnak, kollégámnak, családtagomnak Facebook Messengeren és e-mailben, ha nem fizetek 4011$-t egy bitcoin számlára.Egyesek erre nyilván csak fensőbbségesen legyintenek, hisz egy ilyen átlátszó trükknek ugyan ki dől be manapság? Ennek ellenére, számomra mégis tanulságos volt végigkövetni azt a lélektani folyamatot, mely a levél elolvasásának hatására bennem végbement...

 

Tímár Mihály, meg a csontvázak

2020.12.12

| Menüpont: EHB BLOG

change-crossroads.pngMinden fiatal keresztény számára talán a legfontosabb kérdés, hogyan lehetséges a megtérésünk után újjáépíteni, sőt sikeressé tenni korábbi kiábrándító életünket. Hiszen minden friss keresztény hamar megtapasztalja a tényt, hogy az újjászületéssel nem oldódnak meg automatikusan a sorsunkat szegélyező problémák. A szellemünk bár szárnyal, de a földi életünk – talán egy kezdeti, rövid, kegyelmi időszakot kivéve – továbbra is tele van nehézségekkel és kihívásokkal. A csüggedés és keserűség pedig, ami a szomorú körülmények láttán újra és újra elfogja az embert, túl gyakran csúcsosodik ki Isten és más hívő emberek hibáztatásában. Holott tökéletesen biztosak lehetünk abban, hogy a gondjaink és bajaink forrását nem a Teremtő passzivitásában kell keresnünk. Kizárólag a saját bűneinkben, és hitetlen őseink istentelen múltjában kellene három-négy generációig mélyre ásnunk ahhoz, hogy a nyomorúságaink valódi magyarázatáról hiteles képet kapjunk...

 

Dundi, molett, telt, gömbölyded - cseppet sem pejoratív szavak!

2020.12.14

| Menüpont: EHB BLOG

dundi-voros-lany-kicsi.jpegEnni jó. Aki mást mond, az hazudik.

A dundi nők is lehetnek gyönyörűek és kívánatosak. Aki mást mond, az hazudik.

A macskám egy krémszínű brit rövidszőrű. Aki mást mond, az hazudik.

És napestig folytathatnám a hasonló elméncségeket, de rém unalmas lenne. Lássuk inkább, mi ebből a lényeg!

 

Nincs az rendjén, hogy napjainkban a molett nőket leszólják, sőt gyakran becsmérlik. Ezt a beteg gondolkodásmódot kiirtani a fejekből fontosabb lenne, mint a melegek és muszlimok jogainak védelmében az embereket átnevelni...

 

Fú, de únom már ezt a Klúnyit!

2020.12.16

| Menüpont: EHB BLOG

klunyi-kicsi.jpegOlvasnám épp a híreket, de minduntalan ennek a kecskebűvölő, önjelölt kekecharcos George Clooneynak a képe bámul vissza rám, mintha egy Vészhelyzet maratont volnék kénytelen újra végignézni. Tényleg, itt tart már ez a nyomoronc világ, hogy az Amerikai Banánköztársaság – ahol ugye, valószínűleg épp most csaltak el sikeresen egy választást – nyápic sorozatszínészei fogják kioktatni országok vezetőit demoktatúrából?! Ráadásul olyan országokéit, amilyen a miénk is, ahol a generációk zöme még saját, elnyomásban kiaszott bőrén tapasztalta meg az összemoshatatlan különbséget diktatúra és demokrácia között. Nem tudok rájönni, vajon mi a fenét képzel magáról ez az arrogáns vizesnyolcas, akinek az Istentől kapott mutatós ábrázatán kívül egyéb tudománya sincs? Merthogy a filmjei normálisan a nézhetetlen kategóriát súrolják jó ideje már, akárhány Kiváló Káder érdemrendet placcsantottak is a mellére a libsevista kollégái...

 

Karácsonyi űrprogram

2020.12.20

| Menüpont: EHB BLOG

star.jpgKertész vagyok. Pontosabban kertészmérnök és kültéri dekoratőr, bár ez a történet szempontjából talán nem is lényeges. Annyit kell csak rólam tudni, hogy szenvedélyesen szeretem a szakmámat, így az összes olyan boltot ismerem a környékünkön, ahol a munkámhoz valamirevaló eszközöket és anyagokat lehet beszerezni. Tudok az összes gazdaboltról, kertészetről és barkácsboltról, ahová betérni érdemes. Azzal is tisztában vagyok tehát, hogy az igazi gazdaboltok óriási kincsek a mai világban! A legtöbbjük egy elfeledett korból maradt itt, és olyan minőségi eszközöket és anyagokat árul, amiket a pláza méretű hiperbarkácsboltokban már egyáltalán nem, vagy csak aranyáron kaphatunk meg.

 

Egy délelőtt, karácsonyi bevásárlásra indultunk a családdal, és el kellett még mennem néhány szakkönyvért is, egy útba eső találkozóra. Eközben egy olyan környékre dobott minket a navigáció, ahol korábban még sosem jártam...

 

Nehéz idők rendhagyó karácsonya

2020.12.24

| Menüpont: EHB BLOG

little-christmas-cottage.jpegHálás vagyok Istennek, hogy az elmúlt két és fél évtizedben nem kényeztetett el kivételes jóléttel. Persze, mindig is gondoskodott a nyilvánvaló szükségleteinkről, de a családunkat a fényűzés és luxus többnyire elkerülte. Nem panaszképpen írom, főleg nem mostanában. Mert ez az év felrepített a szellemi fejlődésnek arra a magaslatára, hogy ezért a dologért szívből hálát tudok adni! Hiszen egy világjárvány rémisztő árnyékában legalább a lemondás fájdalmával nem kell megkínlódnom. Nekem most nem kellett megválnom semmi olyantól, aminek a hiánya csak rátenne egy lapáttal arra a szomorúságra, mely – a világ szenvedése miatt – minden együttérző ember szívét átjárja ezekben a napokban. Az emberiség számára eljött a sírás ideje, de az áldatlan körülmények ellenében az Isten által kimunkált tiszta szív és erős szellem hatalmas ajándék most a hívő emberek számára...

 

Bloomék karácsonyi narancsos kacsája

2020.12.26

| Menüpont: EHB BLOG

head-duck-with-orange.jpgÉvekig kutakodtam a neten, sőt az Édesanyámtól örökölt öreg szakácskönyveket is kiolvastam a témában, hogy megtaláljam a tökéletes karácsonyi narancsos kacsa receptjét. Olvastam néhány hasznos cikket, de a rengeteg sületlenség, amik még egy kezdő háziasszonyt is gyanakvással töltöttek volna el, végül elvették a kedvem a gasztronómiai utánzástól. Úgy döntöttem tehát, hogy ötvözöm inkább harminc év főzőtudományát, az innen-onnan felcsipegetett információ-morzsákkal, és én magam alkotom meg egy tökéletes karácsonyi főfogás receptjét. A végeredmény pedig egy omlós, ízes, porhanyósra sült szárnyashús lett, nyakon öntve egy selymes, krémes, eszményi karácsonyi ízekkel megkomponált mártással.

 

Idén két kacsát sütöttem ki, amik karácsony végéig sem tartottak. Az utolsó morzsáig bepusziltuk őket! A melléjük tálalt mennyei mártás pedig még a szentesti parki sétánk során is belülről simogatta a pocakunkat. Nem győztük emlegetni!

 

BABONÁK, HIEDELMEK, KONTEÓK

2020.12.30

| Menüpont: EHB BLOG

pestis-doctor.jpgMár a járvány elején eldöntöttem, hogy egyetlen bejegyzésben sem fogok a koronavírussal kapcsolatban okoskodni. Jártam ugyan kurta másfél évet orvosi egyetemre, mégsem gondolom azt, hogy érdemben konyítanék a témához. És ugyanezt mondhatom a szellemi dolgokról is, hiszen nem vagyok én sem pásztor, sem próféta, de még lelkésznek sem tanultam ez idáig. Az egyetlen pozitívum, amit a világ titkainak kifürkészése terén elmondhatok magamról, hogy közel harminc éve vagyok már betöltekezve Szent Szellemmel (szólok nyelveken), ami egy elkötelezett hívő élettel párosítva azért talán nem a semmivel egyenlő.

 

Most mégis elegendő mennyiségű, túlcsorduló nyugtalanság gyűlt össze bennem ahhoz, hogy leírjam a véleményemet a sok félcédulás ostobasággal kapcsolatban, ami – tapasztalataim szerint – seregnyi ember fejében kering manapság...

 

KARÁCSONYI ÜDVÖZLET (2006)

2021.01.02

| Menüpont: EHB BLOG

faith-and-cody_tiny.jpgCody Cullen, a magányos hivatásos katona, meghatódva az afgán fronton kapott névtelen karácsonyi üdvözlőlaptól, Nevada Citybe utazik, hogy találkozzon a lap feladójával, Faith Spelmannel. Mikor megérkezik a mit sem sejtő levélíróhoz, meglepődik a nő családjának szíves vendégszeretetén. Mivel nincs hová hazatérnie, az ünnepek idejére a Spelman család alkalmazásába szegődik. Az együtt töltött idő alatt azonban beleszeret Faithbe. Ám a boldog vég még nincs kőbe vésve, mert váratlanul megérkezik Faith nagyvilági vőlegénye, hogy a karácsonyt együtt töltse szerelmével...

 

Film megtekintése pirzoldos-nyil-lefele.png

 

Újévi fogadalomkapszulák

2021.01.05

| Menüpont: EHB BLOG

happy-new-year-2021-womans-hand-writing-2021-goals_2_l.pngTudjátok, én azt tapasztaltam, hogy az év eleje egy különösen inspirált időszak. Az első két szürke hónap mintha csak arra lenne kitalálva, hogy számot vessünk a korábbi életünkkel, és terveket szőjünk a változtatásra. Nem értek tehát egyet azokkal, akik az év eleji fogadalmakat dőreségnek tartják. Mert ha az év eleji fogadkozóknak nem is sikerült a történelemben mindig, mindent tökéletesen megvalósítaniuk, ők legalább igyekeztek, elhatároztak, próbálkoztak! Ami mindenképpen példaértékű és megbecsülésre méltó, hiszem, hogy Isten szemében is. Ezért nem szabad megengednünk, hogy ez a manapság közkeletű, eredményorientált, kapitalista gondolkodásmód elvegye a kedvünket a próbálkozásoktól. Hiszen ha elsőre, másodjára, harmadjára nem is sikerül, talán pont a következő lesz majd az a fényes alkalom, mikor végre megérkezik az életünkbe a várva várt áttörés. Talán pont ebben az évben ad majd Isten kegyelmet, hogy egy utálatosan makacs területen végre megváltozhassunk!

 

ECG, a tökéletes vidéki stílus

2021.01.08

| Menüpont: EHB BLOG

9890abcbe9bb7d1977722dc8e1738117.jpg

Egy harmonikus és otthonos vidéki fészek megteremtése a családunk számára: a regényírás után ez a legkedvesebb elfoglaltságom. Mindig is sok időt töltöttem az otthonunk tökéletesítésével, és bár távol vagyok még a vágyott céljaimtól, már az odavezető út is számtalan izgalmat tartogat egy magamfajta kreatív nő számára.

Az otthonteremtés nálam nem merül ki lakótereink tökéletesítésében – bútorok újrafestésében és kárpitozásában, függönyök-terítők-párnák varrásában, kidobásra ítélt kacatok dísztárgyként való újragondolásában –, nagy lelkesedéssel ékesítem a családtagjaim öltözködését is. A lakóhelyünk és házunk hangulatának megfelelően az öltözködésben is az angol vidéki stílust kedvelem. Ennek a lenyűgöző otthonosságot árasztó eszköztárnak az alapvető kellékei a kötött felsőruhák és változatos tweedszövetek tarka kavalkádja. Egyszerűen nem tudok betelni ezekkel az anyagokkal és párosításokkal! Így ezt a szenvedélyemet a családtagjaimra is sikerült már ráragasztanom. Jó pár embert el kell tehát látnom kötött mellényekkel, amiket egy english country gentleman stílusához méltó ötletességgel igyekszem megalkotni számukra.

 

Diagnózis: idült Facebook undor

2021.01.11

| Menüpont: EHB BLOG

keresztenyblog.hu_bullshit.jpegNem tehetek róla, makacs nyavalyától szenvedek, évek óta. Szerintem menthetetlen vagyok. Nem is imádkozom már szabadulásért, krónikus az állapotom. Képtelen vagyok ugyanis legyűrni magamban ezt a kérlelhetetlen közösségi média utálatot! A legtöbb ember – sok keresztény is – úgy lubickol ebben a virtuális kanálisban, akár pisztráng a hegyi patak kristály vizében. Miközben én nem bírom már elviselni ezt a pöceszagot!

 

A Facebook magyarországi megjelenése óta én a gyülekezetemnek azzal a korai álláspontjával értek egyet, hogy az online közösségi felületek rendkívül veszélyesek az emberek magánéletére nézve...

 

Éhség vs. ehetnék: tanuljuk megkülönböztetni!

2021.01.14

| Menüpont: EHB BLOG

nini.jpgÉhség és ehetnék két különböző dolog. Szerintem az életmódváltóknak ezt kell először megtanulniuk, mert fontosabb minden diétás tanácsnál: az éhség jó, az ehetnék ellenben rossz. Az éhség a barátunk, hiszen a testünk egy alapvető szükségére figyelmeztet. Az ehetnék viszont gyakran az ellenségünk, hiszen a felettünk uralkodni vágyó káros kívánságok előfutára. Az ehetnék szerintem a terhesség alatt és a nehéz napokon érdemel méltánylást, meg persze az ünnepek alatt. Egyébként pedig abszolút káros a súlyunk és egészségünk megőrzésére nézve, ezért mindenáron uralkodunk kell rajta. De az sem normális dolog, ha a bánatunkat és frusztrációinkat evésbe fojtjuk. Mondom ezt én, az érzelmi nagyevők tiszteletbeli elnökasszonya, akinek még a macskája is ebben a kórságban szenved.

 

Mit kell tehát először megtanulnunk, ha változtatni szeretnénk az étkezési szokásainkon? Ha éhesek vagyunk, eszünk; ha viszont csak ehetnékünk van, ellenállunk. Ez a mértékletes életmód alapja, amely megkímél a további elhízástól.

 

A mindent látó jeges szem

2021.01.17

| Menüpont: EHB BLOG

kukk.jpegAhogy az előzményekben már kifejtettem, szívből utálom a Facebookot. Azok a kellemetlen álmaim jutnak róla eszembe, mikor ruha nélkül voltam kénytelen kiállni az emberek elé. A lélekbúvárok és amatőr álommagyarázók most nyilván ezernyi frappáns okot fel tudnának ide sorolni (pl. dishabiliophobia), hogy az ilyen álmok miért rohanják meg időnként az embert. Ám ha józanul végiggondolom, nekem már az is bőven elég magyarázatképpen, hogy a belénk plántált egészséges szeméremérzet egy ilyen abszurd helyzetet komoly sérülésként értelmez.

 

Az álmok néha annyira életszerűek – ezt nyilván ti is tapasztaltátok –, hogy egészen elrugaszkodott helyzeteket is átélhetünk általuk, abszolút realisztikusan. Szerintem ezt Isten is kihasználja időnként arra, hogy a valóságos megtapasztalást szükségszerűen követő traumától minket megkímélve, mégis beleérezhessük magunkat más emberek helyzetébe...