Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

EHB BLOG

Cikkek

A megbocsátás rózsakertje - Meggyökerezés

2021.02.16

| Menüpont: EHB BLOG

tree-heart_small.jpegAhogy korábban kiemeltem, nagyon fontos tisztáznunk magunkban: a megbocsátás teljes elengedést jelent, és Istentől származó, kegyelmi állapot, amely néha hosszú időt – akár éveket is – igénybe vehet, ha mélyre hatoló sebeknek kell begyógyulniuk (a megbocsátással kapcsolatos személyes bizonyságomat itt olvashatod: 1 / 2 / 3). A megbocsátásra való képességben pedig, a különböző személyiségű emberek között, jelentős egyéni eltérések vannak. Arról azonban senki sem vitatkozna velem, hogy a belső harmóniánk szempontjából az a legideálisabb számunkra, ha képesek vagyunk minél gördülékenyebben túllépni a sérelmeinken, és nem táplálunk ragaszkodást olyan felesleges dolgokhoz, amik csak egyre mélyebbre tapossák az életérzéseinket. Akkor járunk el tehát a legokosabban, ha aktívan közreműködünk Isten megbocsátást kimunkáló tevékenységében, és nem állunk ellene ennek a fontos folyamatnak. Ha ragaszkodunk a sérelmeinkhez, ha újra és újra lejátsszuk a fejünkben a gyötrő képsorokat, ha a bensőnkben tápláljuk a haragot a velünk otrombán és érzéketlenül viselkedő emberekkel szemben, akkor saját magunkat kötjük gúzsba, jó hosszú időre. Értelmetlen dolog megengednünk tehát, hogy a lelki sebeink sajgása tanácsoljon bennünket, a Szent Szellem gyöngéd és gyógyító vezetése helyett...

 

Áldások áldozatai

2021.02.19

| Menüpont: EHB BLOG

multiple-blessing.jpgEgy számomra különösen tragikus történet Jon és Kate Gosseliné. Szerintem az ő házasságuk szomorú végkifejlete jól demonstrálja azt az általam korábban felvázolt, felelőtlen gyakorlatot, mely a nyilvánosság előtti egyre bátrabb kitárulkozásban jelenik meg, sokak életében (a cikk előzményeit itt olvashatod: 1 / 2 / 3). Azokat a valóságshow-k és közösségi média révén – a magánszférára tekintet nélkül – megvalósított megnyilatkozásokat, amiket szükségképpen követ valamilyen sorsromboló erő, melynek működését a Gosselin család életében is jól nyomon lehet követni.

 

Biztos többen is emlékeztek erre az Amerikában élő, bűbájos házaspárra, akiknek mesterséges megtermékenyítéssel összesen nyolc gyermekük született. Kate egyébként egy lelkipásztor öt gyermeke közül másodikként jött a világra, tehát keresztény szellemű nevelést kapott. Jon és Kate mindennapi családi életéről, az őket körülvevő változatos kihívásokról a Discovery Inc. készített egy kedves, szórakoztató filmsorozatot, Jon & Kate és 8 gyerek címmel...

 

Sikeres sikertelenségeink

2021.02.22

| Menüpont: EHB BLOG

edison_li.jpegMinden jelentősebb eredmény eléréséhez az életben kitartó erőfeszítésekre van szükség, és minden ilyen odaszánás a lelkünket is komolyan igénybe veszi. Nincs ez másként akkor sem, ha a testünk karbantartásáról van szó. Hiszen egy komolyabb fogyókúrát – mikor valaki sikeresen legyilkol magáról 20+ kilót – nem lehet félvállról, mellékesen végigcsinálni. Muszáj komolyan megterveznünk a célunk kivitelezését, és alaposan végiggondolni az odáig vezető út minden részletét. Előre pontosan meghatározni a lépéseinket, és feltérképezni a várható lehetséges buktatókat is. Majd kiszakítani, és következetesen elkülöníteni erre az időt és energiát, esetleg más – fontosabbnak tűnő – dolgok rovására is. Máskülönben évtizedeink is rámehetnek arra, hogy csak vágyakozunk, próbálkozunk, kínlódunk és sajnálkozunk ezen a területen. Holott meg vagyok róla győződve, hogy a hívő életünk minden részével kapcsolatban – így a testünk egészségének és fittségének megőrzésével is – vannak Istennek jó tervei, és előremutató szándékai. Így az sem mindegy számára, hogy mennyire vagyunk elkötelezettek a testünk Isten által eltervezett, teljes életidejének kiaknázására. És ez bizony rajtunk is erőteljesen múlik! Biztos vagyok benne, hogy azzal is el kell majd számolnunk az Úr előtt, miként sáfárkodtunk a földi időnk alatt a teremtett porhüvelyünkkel...

 

Lüke kutyák paradicsoma - Berci története

2021.02.25

| Menüpont: EHB BLOG

luke-kutyak_li.jpegPár éve bukkantam rá a neten Demény, a kötsög kutyablogjára. Amikor megláttam ezt az elnevezést, amit a gazdi a kutyája kalandjairól szóló blogjának adott, úgy éreztem, szívemből szól ez a cím! Mert én az életem bármelyik kutyájának nevét behelyettesíthettem volna Demény helyére, pedig voltak azért néhányan, hiszen soha nem éltem kutya nélkül. Azóta rendületlenül él bennem a meggyőződés – amit én ugyan sosem mertem volna így a világ arcába lökni, de Demény bátor gazdája megtette helyettem is –, hogy minden kutya kötsög. Nekem legalábbis még nem volt szerencsém másmilyenhez.

Látom persze, hogy sérült lelkű emberek tömegei, akik menthetetlenül kiábrándultak már az embertársaikból, kutyákra (no, meg macskákra) pazarolják a bennük feszülő törődést és szeretetet, az Isten képmású teremtmények helyett. De ettől még – a sokaság megszállott, abnormis állatimádatától – a kutyáimmal kapcsolatos emlékeim nem lesznek szebbek. Mert eddigi életem során a kutyáim már annyi bosszúságot, kárt és fejfájást okoztak nekem, hogy utólag azt kívánom, bárcsak kibírtam volna nélkülük!

 

Szupervírusok kora - Anonymusok

2021.02.28

| Menüpont: EHB BLOG

virus_li.jpegA mi családunk mindig nagyon odafigyelt arra, hogy megfelelően felkészült, körültekintően praktizáló, megbízható orvosokat válasszunk magunknak, akik hajlandók figyelmesen végighallgatni bennünket, bármilyen egészségügyi problémával forduljunk is hozzájuk. Ennek köszönhetően – ha nagy ritkán orvoshoz kell mennünk – szorongás nélkül rájuk bízhatjuk magunkat, és nem kell azon aggódnunk, hogy félrediagnosztizálnak vagy elbagatellizálnak kezelést igénylő eseteket. Fontosnak tartom leszögezni, hogy a modern orvostudomány vívmányait, és a szakmailag elkötelezett, tudásukra igényes orvosokat Isten ajándékának tekintem, és nagy hálát érzek irántuk az áldozatkészségükért.

Régóta tervezek cikket írni a betegségeinkkel kapcsolatos tapasztalatainkról, mert egy ideje erőteljesen foglalkoztat ez a téma. A koronavírus sötét árnyalata még fel sem került életünk palettájára, mikor nekem – ex-orvostanhallgatónak – feltűnt, hogy időről időre furcsa betegségek száguldanak végig a családunkon, majd tőlünk függetlenül az ismerőseink körében is. Időnként olyan különös tüneteket produkálunk itthon mindannyian, amilyenekkel korábban nem kellett megküzdenünk.

 

Auschwitz - A nácik végső megoldása (2005) - dokumentum-sorozat

2021.03.03

| Menüpont: EHB BLOG

auschwitz_li.jpegA világtörténelem legnagyobb tömeggyilkosságának helyszíne: Auschwitz. 1,1 millió ember halt meg itt, több, mint a II. világháború brit és amerikai áldozatai összesen. Mégis, kevesen ismerik ennek a hírhedt tábornak a valós és meglepő történetét. Auschwitz destruktív dinamizmusával a náci állam mikrokozmoszává, és Hitler torz világképének logikus következményévé vált. A televízióban eddig soha nem látott, a táborról készült ritka archív felvételek, CGI illusztrációk, és a döntéshozatal kulcsfontosságú pillanatainak drámai rekonstrukciója révén bontakozik ki Auschwitz története, és a mögötte rejlő szörnyű ideológia. Az angol filmsorozat az auschwitzi tábor történetére és létrejöttére, továbbá az elkövetők mentalitására fókuszál. Részben olyan dokumentumokon alapul, melyek csak a kelet-európai archívumok megnyitása óta hozzáférhetők, és olyan interjúkon, melyek az események résztvevőivel, többek közt az SS tagjaival készültek.

Auschwitz borzalmai nem teljes elszigeteltségben történtek. A tábor fejlődése elválaszthatatlan a németek kelet-európai terjeszkedésétől. A modern korban egyedülálló, pusztító háború volt ez, melyben külön gyilkolóbrigádok ölték a civileket. A háború előrehaladtával a náci döntéshozók megalkották a történelem egyik leghírhedtebb doktrínáját, amit ők végső megoldásnak neveztek, és a zsidók teljes kiirtását tűzte ki céljául. Auschwitz volt az a hely, ahol a nácik először haladtak végig az ipari léptékű és szervezettségű tömeggyilkossághoz vezető úton, amit ez a halálgyár jól jelképez. A film bemutatja Auschwitz létrejöttének megdöbbentő részleteit, és a náci tömeggyilkos masinéria működését.

 

meleg szülői szeretet

2021.03.06

| Menüpont: EHB BLOG

two-father_li.jpegÚjra fellángolt a vita a meleg párok örökbefogadásáról. Most Alföldi Róbert vindikálta magának a jogot, hogy számonkérje szeretetről és hitről a keresztényeket ennek kapcsán. Annyira belehevült a felháborodásba, hogy egyenesen azt találta pihegni: egyetlen ember, a családügyi miniszterasszony dönti el ezután, hogy ki szerethet, és ki nem. Szóval értem én, hogy az ánusz-dombok mögül minden egyformának tetszik, de azért tegyünk helyre néhány dolgot.

A család az család. Ebben egyetértünk. De nem minden család, ami családnak mondja magát. Nem család például a maffia, pedig ott hangzik el talán a legtöbbször, hogy „Te már a családhoz tartozol!”. Furcsa is lenne, ha a Camorra akarna örökbe fogadni, vagy igényelnék a banktól a CSOK-ot. Hallottam már szurkolóktól és kocsmai törzsközönségtől is, hogy ők egy nagy család, de gyereket azért nem bíztam volna rájuk. Ugyanígy nem család egy csapat férfi sem csak azért, mert összeálltak, mint a lovak. Még akkor sem, ha titkos klubok homályában olyanokat művelnek egymással, amit tisztességes férfi csak a feleségével tesz... /VENDÉGPOSZT/

 

Illatos ibolya? Inkább nőnapi demagógia!

2021.03.09

| Menüpont: EHB BLOG

happy-family_li.jpegAnnyira szeretem a nőnapot! Számomra ez a szép, tavaszindító ünnep leginkább a női létezés legfontosabb feladatairól szól. Ilyenkor megemlékezem a sorsom legnemesebb küldetéséről, hogy feleség és anya lehetek, és szívből hálát adok érte Istennek! Mert ezeket a különleges és felemelő szerepeket bizony nem kisebb személy bízta rá minden idők hölgygenerációira, mint maga a teremtő Isten. És nem csupán ránk bízta őket, hanem meg is ajándékozott az ehhez szükséges képességekkel a női természetünkben, szívünkben és lelkünkben. Például gondoskodással, gyöngédséggel, törődéssel, együttérzéssel, szépségre törekvéssel. Nem kérdéses tehát, hogy egyenesen arra lettünk megteremtve, hogy feleségek és anyák legyünk! Aki tehát hajlandó ebben is engedelmeskedni Istennek, és nem lázadozik utálkozva a teremtésben meghatározott női szerepei ellen, az kétség nélkül a családján keresztül kapja jutalmul élete legtöbb áldását és örömét.

Micsoda ajándék a női létezés! Főleg ebben a modern korban, mikor többé már nem kell megküzdenünk a hátrányos megkülönböztetéssel, sem a családunkban, sem a társadalomban, sem a tanulmányainkban. Szabadon azzá válhatunk, amivé csak akarunk! Akinek Isten elhívott bennünket! Olyan nyitott, tágas tér feszül előttünk az Istentől való kiválasztásunk megvalósítására, mint még soha a történelemben!

 

Áldások evangéliuma

2021.03.12

| Menüpont: EHB BLOG

blessings_li.jpegAz én szememben nincs fontosabb földi feladat az életben, mint Jézus Krisztus megváltói művének hirdetése. Miután 1993 őszén elmondtam a megtérő imát, néhány hónap múlva – a következő nyáron – már az evangelizációban szolgáltam a gyülekezetünkben. Nem voltam még elég bátor vagy gördülékeny beszédű ahhoz, hogy sokakat az Úrhoz vezessek, de nagyon élveztem a bizonyságtevés légkörét. Azóta is foglalkoztat az a fontos kérdés, hogyan válhatunk keresztényként sikeres evangélistává, szolgálati ajándékként való kiválasztás nélkül is. Sok nagyon jó, és néhány igen rossz példát is láttam hívő életem során, ahogy Isten emberei a szolgálatukat kezelték. Folyamatosan tanulmányozom tehát a sikeres szolgálók életművét, és akiknek a pályáján történtek törések, a hibáikból és rossz döntéseikből igyekszem a tanulságokat levonni.

Sajnos én sem mondhatom el magamról, hogy a keresztény életem törésmentes lett volna. A nagy, jellemző bukás azonban, ami a legtöbb keresztény szolgálatot derékba töri, de legalábbis alaposan megrekeszti, a szexuális, erkölcsi területen való elesés – Istennek hála – minket az urammal ez idáig elkerült...

 

A hosszú út hazáig

2021.03.15

| Menüpont: EHB BLOG

heart-fence_li.jpegEgy sikeres szakmai pálya betöltése, az anyagi felemelkedésnek talán legbiztosabb útja jelenkori társadalmunkban. Nem állítom persze, hogy az egyetlen módja, hiszen Isten vezetése szerint más életpályák is léteznek. Vannak kiváló üzleti vénával megáldott emberek, akiknek a „pénzcsinálás” a vérükben van. Több ilyen embert is ismerek a gyülekezetünkben, akik képesek voltak becsületes úton nagy vagyonok megszerzésére, és nagy összegekkel támogatják Isten munkáját is. Sokan irigylik is őket emiatt, én azonban nem tartozom az irigyeik közé.

Bár nyilván nagyszerű érzés lehet, hogy az ember mindent megvehet magának, amit csak szeme-szája megkíván, de azt sokan elfelejtik, hogy a nagy vagyon, nagy felelősséggel is jár. A pénz befektetése, forgatása, az azzal való bölcs sáfárkodás, az alkalmazottakkal kapcsolatos felelősség, a nehéz időszakok átvészelése, a megszokott életszínvonal folyamatos fenntartása, az önfegyelmező mértékletesség a kiadások területén: mindez óriási teher lehet ezeknek az embereknek a vállán! Ezért én mindig azt mondom Istennek az imáimban, amit Agurtól tanultam a Bibliában: „ A hiábavalóságot és hazugságot messze távoztasd tőlem; szegénységet vagy gazdagságot ne adj nekem: táplálj engem hozzám illő eledellel. Hogy megelégedvén, meg ne tagadjalak, és azt ne mondjam: kicsoda az Úr? Se pedig elszegényedvén, ne lopjak, és gonoszul ne éljek az én Istenem nevével!”.

 

Ima az átkokból való szabadulásért

2021.03.18

| Menüpont: EHB BLOG

singing-bird_li.jpegAz alábbi imát az átkokból való szabadulásért, Dr. Flaisz Endre teológus, a Szent Pál Akadémia adjunktusa állította össze, tudományos alapossággal. Ennek az imának a lényege, hogy az Isten Igéjébe vetett hitünket hangosan kimondva, a bibliai igazságokat fegyverként használhatjuk a sorsunkat akadályozó, a boldogulásunkat romboló ördögi erőkkel szemben. Derek Prince világszerte elismert, XX. századi bibliatanító szerint a megvallás nem mást jelent, mint ugyanazt kimondani a saját szánkkal, amit már Isten is kimondott az Ő szájával; ezáltal a saját beszédünket összeegyeztetjük Isten beszédével. Ez a viselkedés pedig egyenlő a Jézus Krisztus mellé való odaállással, ami által felszabadítjuk az Ő teljes tekintélyét, hatalmát és erejét az életünkben, hiszen Ő a mi megvallásunk főpapja. Ha azonban csöndben maradunk, az Ő szolgálatát akadályozzuk meg. Rossz megvallásokkal, negatív, hitetlen beszédekkel pedig egyenesen gonosz erőket hívunk be az életünkbe, a sorsunk befolyásolására.

A proklamáció agresszív megvallást jelent; ezek a kinyilvánítások tehát a szellemi hadviselés szavai a szánkban. Számtalan hétköznapi helyzet létezik, melyben Isten erejének felszabadulására van szükségünk; ennek pedig nincs hatásosabb eszköze, mint Isten Igéjének megvallása...

 

Gyilkos anyák elveszett gyermekei

2021.03.21

| Menüpont: EHB BLOG

heartbreak_li.jpegMostanában olvasom Choo Thomas: A menny valóság! című könyvét, mely egy világszerte milliós példányszámban eladott, hiteles beszámoló az írónő 1996-tól átélt, természetfeletti élményeiről. Choo a saját megdöbbentő tapasztalatait írja le ebben a könyvben, hogyan találkozott rendszeresen az élő, feltámadott Jézus Krisztussal, és miként látogatták meg együtt a pokol mélységeit, illetve járták be közösen a Mennyei Királyságot.

A könyv egyik fejezetében az írónő elmeséli, hogy az egyik mennybéli sétájuk során Jézus bevitte őt egy hatalmas épületbe, amely leginkább egy raktárhelyiségre hasonlított, ahol kisbabák tömegeit tárolták. Ezek a csecsemők – Jézus elmondása szerint – abortált földi gyermekek voltak.

„Miután átértünk a gyönyörű aranyhídon, az Úr egy olyan helyre vezetett, ahol csecsemőket és kisdedeket tartottak – sokan teljesen újszülöttnek tűntek. Egy óriási terem volt ez, mint egy raktár, nem volt csinos, vagy díszes. Tele volt mezítelen, szorosan egymás mellett fekvő kisbabákkal.

– Miért van itt ennyi csecsemő? – érdeklődtem.

– Olyan anyák gyermekei ők, akik nem akartak gyereket. Én megőrzöm a kisbabáikat! – felelt az Úr.

– Mit teszel velük, Uram?

– Amelyiknek az anyja megtér, az visszakaphatja a babáját.

 

Az áldozat (2019) - minisorozat

2021.03.24

| Menüpont: EHB BLOG

the-victim_li.jpegAz angol BBC kiváló jogi thrillere egy kivételes lélektani dráma, melyet díjazásra méltó színészi alakítások tesznek feledhetetlenné. A történet arra keresi a választ, hogy napjaink társadalmának jogi és erkölcsi labirintusában, kik valójában a valódi áldozatok?
A sztori középpontjában egy példás családi életet élő, skót buszvezető áll, aki egy internetes hecckampány áldozatává válik. Eközben a másik szálon egy gyászoló anya történetét ismerhetjük meg, aki nem képes túllépni múltjának sérelmein. Főhőseink útjai természetesen hamar keresztezik egymást, miközben mi - nézők - a sorozat tehetséges dramaturgjainak hálójában vergődve, érzelmileg hol az egyik, hol a másik oldalra csapódunk.

 

Mit tegyél, hogy jól legyél

2021.03.27

| Menüpont: EHB BLOG

shopping_lili.jpegA minap az egyik ismerősöm posztjában az alábbi mini közvélemény-kutatásra lettem figyelmes. A következő – szerintem abszolút releváns – kérdést tette fel a hölgy, virtuális ismerőseinek: „Ti mit tesztek, ha nem érzitek jól magatokat a bőrötökben?”.

Érkeztek is aztán sorban a kreatív válaszok, én pedig nem győztem forgatni a szememet. Persze a végére – buzgó keresztényhez illően – én is odaírtam a saját megoldásomat: „Imádkozom.”

De mivel rendszerint nem csak megjátszom a buzgó keresztényt, hanem igyekszem azzá is válni, gyorsan megvizsgáltam a lelkiismeretemet, nem volt-e esetleg képmutató a válaszom. Feltettem hát magamnak a kérdést: ha rémesen érzem magamat a bőrömben, az esetek többségében, mentsvárként tényleg az imádkozáshoz fordulok? Nem húzok-e sokkal gyakrabban magam elé egy finom falatokkal megrakott tányért, amivel aztán egy jó kis film elé letespedve, fülem-farkam behúzva csendben kivárhatom, míg elvonulnak a fejem fölül a viharfelhők? Hiszen a férjem úgyis harcol majd helyettem is, én pedig minek avatkoznék feleslegesen a más dolgába!?

 

Mit tegyél, hogy jól legyél (2)

2021.03.30

| Menüpont: EHB BLOG

dandelion_li.jpegVolt az életemnek egy különösen kegyetlen, embert próbáló időszaka, ami közel fél éven át tartott azt követően, hogy meghalt az Édesanyám. Ekkor váltam végre én is képessé arra, hogy elvegyem Istentől, és beépítsem a hívő szokásaim közé a nehézségekkel való hatékony megküzdés bibliai igazságait. Ekkor tudtam csak megtanulni, hogy miként lehetséges megharcolni a keserűséget és szomorúságot, a súlyos szellemi nyomásokkal járó megpróbáltatások idején. Mert ez a néhány hónap olyan embertelen volt számomra, hogy ha nem lett volna mellettem a Szent Szellem azokban a szörnyű napokban, talán bele is betegszem a mázsás terheim vonszolásába. Minden korábbi nehézségünket felülmúlta ugyanis ez a vérfagyasztó időszak, ahogy a sötétség erői az összes résen törleszkedtek befelé az életembe, hogy rám erőszakolhassák a halott Édesanyám szellemi csomagjait.

Az évek folyamán többször is beszéltünk Édesanyámnak Jézus Krisztusról – amikor egyáltalán hajlandó volt végighallgatni bennünket, és nem kezdett azonnal dühös őrjöngésbe –, és negyed évszázadon át szinte minden nap imádkoztunk a megmeneküléséért. Mély szomorúságomra azonban mindvégig makacsul ellene állt Isten hívó szavának, és nagyon haragudott ránk a keresztény gondolkodásmódunk, illetve a gyülekezetünk és pásztoraink iránti elkötelezettségünk miatt...

 

Locsolóversek helyett

2021.04.02

| Menüpont: EHB BLOG

kiefer-bela.jpg

fotó: Kiefer Béla

 

Ej, uhnyem!

2021.04.05

| Menüpont: EHB BLOG

dahlia_li.jpegGondoltam, a tavaszi napsugarakkal szinkronban virítok egy kis kertes élmény, mert mostanában – hála Istennek – elég sok van belőle.

Mivel én azoknak a kivételezett embereknek az exkluzív köréhez tartozom, akiknek a pénzkereső munkájuk egyúttal a hobbijuk is – a tél elvonultától, egészen késő őszig – rengeteg időt töltök a különféle gyönyörű növények között. Egy kisgyermek lelkesedésével tudok tehát örülni minden olyan új beszerzésnek (legyen az növény, szerszám vagy dekoráció), ami a kert szépítésével és a kerti munkákkal kapcsolatos.

Egy derűs tavaszi délelőttön történt, hogy a drága sarki szomszéd bácsink megállította az utcán a kutyasétáltatásból hazafelé tartó fiamat, és kitolt neki egy egész talicskányi dáliagumót azzal a felkiáltással, hogy: "Nesze fiam, vidd haza Anyádnak!". A múltkor hazafuvaroztuk kocsival a bácsit, és ezzel gondolta viszonozni a szívességünket. Igaza is volt: ennél tökéletesebb módot nem is választhatott volna! Hiszen én – mint a Fanatikus Kertőrjöngők Elit Klubjának alapító tagja – majd eszemet vesztettem a gyönyörűségtől!